Hangi sözleşmeler geçersiz olur?
Sözleşmelerin geçerlilik şartları Tarafların birinin zorlaması, korkutması veya aldatması yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir. Yasaya göre, 18 yaşından küçükler veya akıl hastası olanlar sözleşme yapamazlar. İçeriği kanuna veya ahlaka aykırı olan sözleşmeler geçersiz sayılır.
Notersiz yapılan sözleşmesi geçerli mi?
Noter olmadan akdedilen bir gayrimenkul satın alma sözleşmesi genellikle geçerli bir sözleşme olarak kabul edilmez. Bu sözleşmenin geçerlilik koşullarındaki en önemli unsur, sözleşmenin şeklidir. Sözleşmenin resmi formda olması ve noter tarafından imzalanması vurgulanır.
Sözleşmenin geçersizlik nedenleri nelerdir?
Ehliyetsizlik, usulsüzlük, anlaşma, sözleşmenin emredici hükümlere, genel ahlaka, kişilik haklarına veya kamu düzenine aykırı olması gibi haller ile sözleşme konusunun baştan itibaren objektif olarak imkânsız olması gibi haller mutlak geçersizliğe yol açabilir.
Sözleşme fotokopisi geçerli midir?
Gerçek bir imzayı fotokopiye aktarmanın çeşitli yolları vardır. Mevcut uygulamaya ve Yargıtay kararına göre, fotokopilerden imzaları doğrulamak mümkün değildir.
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmenin bir hükmü var mıdır?
Türk hukukunda sözleşmeler genellikle herhangi bir şekle bağlı değildir. Yani tarafların kanunun herhangi bir şekil kuralı öngörmediği bir sözleşmeyi sözlü, yazılı veya resmi şekillerden birini seçerek akdetmeleri mümkündür.
Elle yazılan sözleşme geçerli mi?
Borçlar Kanunu’nda belirtildiği üzere, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe herhangi bir şekle bağlı değildir.
Sözleşme noter onaylı olmak zorunda mı?
Örneğin, bir araç satın alma sözleşmesi, bir gayrimenkul satış vaadi ve bir mülk sözleşmesi (evlilik sözleşmesi) yalnızca noter tarafından düzenlenmişlerse geçerlidir. Ancak, kanun geçerlilik için noter gerekliliğini biçimsel bir gereklilik olarak öngörmediği sürece, diğer sözleşmeler için de noter gerekliliğine gerek yoktur.
İki kişi arasında yapılan sözleşmesi geçerli midir?
Taraflar arasında yapılan sözleşme, emredici kanun hükümlerine, genel ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı olmamak şartıyla geçerlidir.
Resmi sözleşme nedir?
Resmi sözleşmeler resmi makamlar veya noter tarafından yapılır. Yazılı sözleşmeler ise yazılı olarak yapılan ve imzalanan sözleşmelerdir.
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
Bir sözleşmenin geçerli olabilmesi için tarafların sözleşmeyi kendi özgür iradeleri ve bilinçleriyle yapmış olmaları gerekir. Taraflardan birinin zorlaması (cebir), korkutması (tehdit) veya aldatması (hile) yoluyla yapılan sözleşmeler geçersizdir.
İmzalanan sözleşme iptal edilir mi?
Sözleşmenin feshi, yalnızca ifası devam eden sözleşmeler (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, depolama sözleşmesi vb.) için mümkündür. Sözleşmeden dönme, derhal ve düzenli ifası gereken sözleşmelerde ve ifasına henüz başlanmamışsa ifası devam eden sözleşmelerde kullanılabilen bir fesih sebebidir.
Sözleşme nasıl hükümsüz olur?
Ahlak, kamu düzeni veya kişilik haklarına aykırı veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak geçersizdir. Bir kısmının geçersizliği diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıksa sözleşmenin tamamı geçersizdir.
Noter dışında yapılan sözleşme geçerli mi?
Noter Onayı Olmayan Sözleşmelerin Geçerliliği Türk hukukuna göre, birçok sözleşmenin noter onayı olmadan basit yazılı şekilde akdedilmesi yasal olarak mümkündür.
Fotokopi evrak delil sayılır mı?
Berkin, Usul, s.801; Kuru, s. 1590; Konuralp, Kanıt Başlangıcı, s. 111-112; Tiftik, s.245; Pekcanitez, S.
Sözleşme nasıl geçersiz olur?
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkânsız olması, kanuna ve ahlaka aykırı olması, taraflardan her ikisinin veya yalnız birinin karar verme yetkisinden yoksun olması ve bu nedenle sözleşme yapma ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına aykırılık, anlaşmalı olma, gerekli yetkinin verilmemesi ve bazı iptal davaları.
Sözleşme nasıl hükümsüz olur?
Ahlak, kamu düzeni veya kişilik haklarına aykırı veya içeriği imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak batıldır. Bir kısmının geçersizliği diğerlerinin geçerliliğini etkilemez. Ancak bu hükümler olmaksızın sözleşmenin yapılmayacağı açıksa sözleşmenin tamamı batıldır.
Sözleşmenin iptaline yol açan sebepler nelerdir?
Fesih nedenleri TBK’da dört ayrı hükümde düzenlenmiştir. Bu nedenlerden üçü irade eksikliğine ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve tehdit (TBK m. 37), hukuki işlemin iptaline yol açan irade eksikliği halleridir.
İmzalanan sözleşme iptal edilir mi?
Sözleşmenin feshi, yalnızca ifası devam eden sözleşmeler (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, depolama sözleşmesi vb.) için mümkündür. Sözleşmeden dönme, derhal ve düzenli ifası gereken sözleşmelerde ve ifasına henüz başlanmamışsa ifası devam eden sözleşmelerde kullanılabilen bir fesih sebebidir.
Geçersiz sözleşme nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, geçersiz bir sözleşme, en başından itibaren uygulanamaz olan sözleşmedir. Yasallıktan yoksundur ve hukuk tarafından desteklenemez. Bu tür sözleşmeler, sanki hiç var olmamışlar (doğmamış, miras kalmamış, hukuk dünyasında doğmamışlar) gibi geçersiz ve hükümsüz kabul edilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: On Yedi Ayrı Mı