Akçaabat köfte nerede yenir Vedat Milor?
Komaroğlu Köfte Trabzon’un köftesiyle ünlü Akçaabat ilçesinde 1990’lı yıllarda neredeyse her restoranda ortalamanın üstünde köfte bulmak mümkündü. Her köfte ustası, kıymasını şafak vakti yoğurur, sertleşmesini bekler, öğleyin taze olarak pişirir ve müşterilerine servis ederdi.
Akçaabat köftesinin özelliği nedir?
Bu nefis lezzeti evimize davet etmemiz kaçınılmazdı. Akçaabat köftesinin özelliği 2 farklı kıyma ile yapılması ve içerisinde baharat ya da yumurta bulunmamasıdır. Az malzeme ile hazırlanabilen en lezzetli köfte tariflerinden biri diyebiliriz.
Akçaabat’ın neyi meşhur?
Nüfus bakımından Trabzon’un ikinci büyük ilçesi olan Akçaabat, köftesi ve horonuyla ünlüdür. 1990’ların sonuna kadar ilçede tütün çok önemliydi.
Akçaabat köftesi nerede yapılır?
Akçaabat köftesi hangi yöreye aittir diye merak edenler için hemen cevaplayalım: aslen Trabzon’un Akçaabat ilçesinden geliyor. İlginçtir ki hamsi yemekleriyle meşhur olan Trabzon’un köftesi de bir o kadar meşhur.
Akçaabat köftesini kim buldu?
1960’lı yıllarda İstanbul’a giden İshak Bayraktar, Zeytinburnu’nda seyyar arabasıyla Akçaabat köftesi satıyordu. İshak Bayraktar’ı görüp bu işe ilgi gösteren eski Topkapı Otogarı’nda simsarlık yapan Yaşar Sarıoğlu da seyyar araba yaparak Akçaabat köftesi satmaya başladı.
Köfte en çok nerede meşhur?
Köfte, Türk mutfağının en önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte Tekirdağ’dan İzmir’e, Trabzon’dan Sivas’a en meşhur ve lezzetli köfteler… Türkiye’de köfte denildiğinde akla ilk gelen yer Tekirdağ’dır.
Akçaabat köftesinde soğan var mı?
Akçaabat köftesi geleneksel olarak kuzu etinden yapılır. Et, ince bulgur, soğan, sarımsak, baharatlar ve maydanoz gibi malzemelerle yoğrulur ve şekillendirilir.
Akçaabat köftesi ne ile yenir?
Akçaabat köftesine eşlik etmesi için restoran usulü sarı mercimek çorbası yapabilirsiniz. Köftelere kremalı fırında patates ekleyebilirsiniz. Köfteleri soğan salatası ve közlenmiş sebzelerle servis edebilirsiniz.
1 kilo akçaabat köfte ne kadar?
Taksitli ödeme seçenekleriTaksitli ödemeTaksit tutarıToplam tutar1565,00 TL565,00 TL
Akçaabat Alevi mi?
Bugün sadece Akçaabat Eskiköy köyü hala Alevi. Diğerleri son 200 yılda Sünnileşti.
Akçaabat köfte hangi ilimizin yemeğidir?
Akçaabat köftesi, Türk mutfağında bir köfte türüdür. 1930’larda Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Akçaabat’lı lokantacılar tarafından yaratılmıştır. Kullanılan malzemeler kıyma ve dana etinin yanı sıra ekmek ve sarımsaktır.
Trabzon Akçaabat Rum mu?
Antik çağlardan beri önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuş ve Bizans döneminde özellikle yüksek Yunan nüfus yoğunluğuna sahip bir bölge haline gelmiştir. Trabzon ve özellikle Akçaabat bölgesi Bizans İmparatorluğu döneminde ve sonrasında yoğun bir Yunan nüfusuna ev sahipliği yapmıştır.
Akçaabat köftesi farkı nedir?
Ayırt Edici Özellikler: Akçaabat köftesini diğer köfte çeşitlerinden ayıran en önemli özellik, söz konusu köftenin yapımında kullanılan etin, bölgenin kendine özgü floraya sahip yaylalarında ve doğal ortamda yetiştirilen danalardan elde edilmesidir.
Hangi ilimizin köftesi meşhur?
Trakya bölgesinin en meşhur köftesi Tekirdağ köftesidir. Bunda Tekirdağlı girişimcilerin büyük rolü vardır.
Akçaabat nerenin ilçesidir?
Akçaabat; Trabzon ilinin ender ve şirin Karadeniz kıyı ilçelerinden biridir. İlçemizin tarihi şüphesiz Trabzon tarihi ile yakından bağlantılıdır.
Akçaabat köftenin yanına ne gider?
Yöresel Yemekler: Akçaabat Köftesi ile ne yapılır diye düşünüyorsanız; Arpa Şehriyeli Tarhana Çorbası, Akçaabat Köftesi, Haşlama Erişte ve Bisküvili Balerin Pastası menüde oldukça iyi seçeneklerdir.
Vedat Milor nasıl gurme oldu?
Yavaş yavaş gastronomiye ilgi duymaya başladım. Hangi şarapların neyle gittiğini öğrenerek başladım ve tavuk hariç her şeyi denedim. Doktora için Paris’te geçirdiğim dokuz ay boyunca dünyanın en iyi şarapları ve restoranları hakkında bilgi edindim. Referans noktalarım oluşmaya başladı. Edebiyat ve sinemaya olan sevgisi devam etti.
Akçaabat’ta ne yenir?
Mısır ekmeği, lamesli ekmek, haşlanmış akçaabat, karalahana yığını, kazkaldıran, lapa, gulya, karalahana veya fasulye diblesi, pazı mıhlaması, hulia, kaygana, tomara tavası, patlıcan tavası, hamsi kuşu, kavut ve daha birçok lezzet.
İspir’de ne yenir?
Haşlanmış kavut, kavut kırıntısı, kavut böreği ve kavut çorbası yapımında tüketilir. Bulgur, gendi, nişasta, mısır unu ve tutkal üretilen tahıllardan elde edilen yiyeceklerdir. Keşgek, hasuta ve sizıl gibi yemeklerin yapımında kullanılır. İspir mutfağı sebzeler açısından da oldukça zengindir.