İçeriğe geç

Karstik Şekiller Hangi Bilim Dalı

Karstik şekil nedir coğrafya?

Karst manzaraları, suyun etkisi altında eriyebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kireç taşı, alçı taşı, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar diğerlerinden daha hızlı erir. Bu nedenle bunlara karst taşları, bu taşların suyun etkisi altında erimesine ise karstlaşma denir (Şahin, 2002).

Karstik şekiller hangi konuda?

Suda eriyen kayaların erimesiyle oluşan formlara karst formları denir. En yaygın karst formları dolinler, lapyalar, çöküntüler, poljeler, kör vadiler ve uvalalardır. Lapialar en küçük karst formları arasındadır. Yağmur ve kar suyunun etkisiyle kayaların erimesiyle oluşur ve yer altında bulunur.

Karstik topoğrafya nedir?

Karst topografyası: Suyun çözünebilir kaya üzerindeki kimyasal etkisiyle oluşan arazi şekilleri topluluğudur. Türkiye’de kireç taşı ve alçıtaşı toprakları üzerinde gelişen karst topografyasının oluşumunda çeşitli faktörler rol oynar.

Karstik alanlar nedir?

Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.

Karstik şekiller hangi bilim dalına girer?

“Akışkan jeomorfoloji” akarsuların oluşturduğu yer şekillerini, “karst jeomorfolojisi” kireçtaşları üzerinde oluşan şekilleri, “kıyı jeomorfolojisi” deniz ve göl kıyılarındaki şekilleri, “buzul jeomorfolojisi” ise buzulların oluşturduğu yer şekillerini inceler.

Jips nedir coğrafya?

Hidrojen kalsiyum sülfat bileşimine sahip bir kayadır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır ve tırnakla çizilebilir (sertlik: 2).

Karstik şekiller Türkiye’de en çok nerede görülür?

Türkiye’de, su tarafından kolayca aşındırılabilen karst kayaçlı alanlar sıklıkla bulunur. Türkiye’de, karst alanları en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde bulunur, ancak Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunur.

Dolin nedir coğrafya?

Dolinler, karstlaşma (lapianın kaynaşması) sonucu oluşan ve boyutları bölgenin karst özelliklerine göre değişen kapalı veya yarı açık çöküntülerdir. Kireçli topraklarda erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çöküntülerdir.

Karst jeomorfolojisi nedir?

Ancak, jeomorfolojik bir terim olarak karst terimi ilk olarak Yugoslavya’da ortaya çıktı ve Yugoslav bir bilim insanı olan CVIJIC tarafından bilim dünyasına tanıtıldı. Bu topografya, tamamen kayanın veya belirli bir kaya grubunun doğasına bağlı olan özel bir topografyadır.

Karstik çeşitleri nelerdir?

Karst aşınma desenlerini şu şekilde sıralayabiliriz: Lapia: Kireçli yamaçlarda bulunur. … Dolin: Kireçtaşı platolarında görülür. … Uvala: Genişleyen ve derinleşen dolinlerin birleşmesiyle oluşur. … Sinkhole: Bunlar baca veya kuyu şeklinde keskin köşelere sahip derin çöküntülerdir. … Polye: Düz görünümlü büyük karst çukurları. Daha fazla makale…•5 Temmuz 2023

Kokurdan nedir coğrafya?

Dolin: Kireçtaşı platolarında görülen oval eriyik çukurlarıdır. Genellikle derinlikleri küçük ve genişlikleri büyüktür. Dolinler Türkiye’de, özellikle Toros Dağları’nda yaygındır. Halk arasında “Korak”, “Tava” ve “Tava” gibi isimlerle anılır.

Karstik mağaralar nasıl oluşur?

Karbonat kayalara düşen karbondioksit (CO2) içeren atmosferik su, toprak ve kayadaki çatlaklardan geçerken doymuş bir karbonik asit (H2CO3) formuna dönüşür. Karst mağaraları, bu yüksek çözücülü veya asidik sular aktıkları yerde eridiğinde oluşur.

Karstik şekiller neden oluşur?

Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolayca eriyen kayalardan oluşan alanlara karst alanları denir. Bu alanlarda erozyon süreçleri şekil ve boyut olarak değişen farklı formlar oluşturur.

Bir bölgede karstik şekiller diye adlandırılan dolin, uvala, polye, obruk, mağara gibi yer şekillerinin oluşması o bölgede hangi kayaç türlerinin yaygın olduğunu gösterir?

Kireçtaşlarının yayılış alanlarında lapya, dolin, uvala, polye, dolin, obruk, kuru vadi, traverten formları ve mağaralar gibi karakteristik formlar gelişmiştir.

Traverten karstik mi?

Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.

Karstik şekiller nerede görülür Türkiye?

Karst alanları İskandinavya ve Güney Amerika’da da bulunur. Türkiye’de, su tarafından kolayca aşındırılabilen karst kayaçlı alanlar sıklıkla bulunur. Türkiye’de, karst alanları en yaygın olarak Akdeniz bölgesinde bulunur, ancak Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de bulunur.

Karstik birikim sekilleri nelerdir?

Karst birikintileriTraverten teraslarıTraverten terasları, kireçli suyun yüzeye ulaşması ve buharlaşması sonucu kireçtaşının çökelmesiyle oluşur. … Sarkıt ve dikitler. … Çatlaklar. … Karst peri bacaları … Tüf ve oniks. … Rimstone havuzları

Karstik yüzey nedir?

Eriyebilir kayaçların bir dizi fiziko-kimyasal süreç sonucu aşınmasına karstlaşma, bu süreçler sonucu oluşan yüzey ve yeraltı şekillerine ise karstlaşma denir.

Traverten karstik mi?

Yukarıda da değinildiği gibi traverten, aragonit ve kalsit minerallerinden oluşan bir kayaç olup aynı zamanda bir karstik oluşum şeklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Şahinbey Escort