Aşı türleri nelerdir?
Canlı zayıflatılmış aşı, inaktif aşı, alt ünite aşıları, protein alt ünite aşıları, polisakkarit aşılar (2 yaş üstü), sentetik peptid aşılar, toksoid aşılar (bakteriyel, konjuge aşılar).
Aktif aşılar hangileri?
Canlı zayıflatılmış aşılar Canlı aşılar hamile kadınlara ve bağışıklık sistemi zayıflamış veya baskılanmış kişilere verilmemelidir. Canlı aşı örnekleri; sarı humma, rotavirüs aşısı, BCG, oral polio aşısı (OPA), kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşısı.
Özel aşılar hangileri?
Sağlık Bakanlığı’nın tüm çocuklara ücretsiz olarak sağladığı aşıların yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nın önermediği ancak çocuklara önerdiğimiz aşılara “özel aşılar” denir. Bunlar rotavirüs aşıları, menenjit aşıları ve HPV aşılarıdır.
Sentetik aşı nedir?
Canlı organizmalar kullanılmadan, enfeksiyon etkenlerinden (bakteri, virüs, parazit) bağışıklık sistemini uyarıcı maddelerin kimyasal olarak üretilmesiyle oluşturulan aşı.
5’li karma aşı nedir?
Toplam 4 doz karma aşı yapılır: 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay. 5’li karma aşı; zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite neden olabilen difteri, tetanos, boğmaca, inaktif çocuk felci ve Haemophilus influenza B adı verilen bakterilere karşı uygulanan bir aşıdır.
Sinovac ne tür bir aşı?
Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak Çin aşısı olarak bilinen Sinovac, bir tür viral vektör tabanlı aşıdır. Viral vektör tabanlı aşılar, hastalığa neden olamayacak zayıflatılmış ve etkisizleştirilmiş virüslerin vücuda sokulması ve vücudun bunlara karşı antikor üretmesinin sağlanmasıdır.
Pasif aşı nedir?
Pasif bağışıklama, donör hayvanda aktif bağışıklama ile üretilen koruyucu antikorların, hızlı koruma sağlamak için duyarlı hayvanlara uygulanmasını içerir. Bu antikorları içeren serumlara antiserum denir ve çoğu patojene karşı üretilebilir.
Yapılan aşılar nelerdir?
Suçiçeği, hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokok zatürresi, çocuk felci, difteri, tetanos, kuduz, menenjit, grip ve bazı viral bağırsak enfeksiyonları aşılarla önlenebilir.
Canlı olmayan aşılar hangileri?
İnaktif aşılar ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında kolera, veba ve tifüse karşı geliştirildi. İnaktif aşılar artık grip, çocuk felci (IPV), kuduz, hepatit A ve boğmaca dahil olmak üzere birçok hastalık için mevcuttur.
Zorunlu aşılar nelerdir?
Yenidoğanlara ve çocuklara şu aşılar yapılır: Hepatit B aşısı, Hepatit A aşısı, BCG aşısı, 5’li kombine aşı, çocuk felci aşısı, kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı, suçiçeği aşısı. Hepatit B aşısının ilk dozu, taburcu olmadan önce yenidoğanlara yapılmalıdır.
İsteğe bağlı aşılar nelerdir?
Bu aşılar ülke genelinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ülkemizde aşı takviminde yer almayan ancak etkili, güvenilir, onaylı ve isteğe bağlı olarak uygulanan dört aşı daha bulunmaktadır. Bu aşılar rotasyon aşıları, menenjit menenjit aşıları, rahim ağzı kanseri aşıları ve grip aşılarıdır.
Aşı kaça ayrılır?
Günümüzde kullanılan aşıların hemen hemen hepsi bakteriyel ve viral enfeksiyonlara yöneliktir. Üç tip aşı vardır; zayıflatılmış mikroorganizmalar (canlı), inaktif mikroorganizmalar ve alt birim aşılar (Ada 2003).
Kombine aşılar nelerdir?
“Kombine aşı” terimi; 1) Aynı hastalığa neden olan farklı suşları veya serotipleri içeren aşılar, 2) Farklı hastalıklara neden olan farklı mikroorganizmaları kapsayan aşılar, 3) İlk ikisini bir arada içeren aşılar için kullanılır.
BCG aşısı ne aşısı?
BCG aşısı nedir? BCG aşısı, tüberküloza karşı bir miktar koruma sağlayan aktif bir aşıdır. BCG aşısı, tüberküloz bakterilerine (mikrop) maruz kalırsanız sizi enfeksiyondan korumaz, ancak yıkıcı ve yaşamı tehdit eden bir hastalığa yakalanmaktan ziyade hafif ve lokalize bir enfeksiyona yakalanmanızı sağlar.
Yapılan aşılar nelerdir?
Suçiçeği, hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokok zatürresi, çocuk felci, difteri, tetanos, kuduz, menenjit, grip ve bazı viral bağırsak enfeksiyonları aşılarla önlenebilir.
Türkiye’de hangi aşılar var?
Ülkemizde çocuklara yönelik aşı takviminde 13 hastalığa karşı rutin aşılama yapılmaktadır. Bunlar; difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, H. influenzae tip B, verem, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve pnömokok (zatürre)’dur.
Hangi sınıflarda aşı var?
MMR aşısının (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ikinci dozu ve DaBT-IPA aşısının (difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci) rapel dozu ilkokul 1. sınıfta, Td aşısının (tetanos, difteri) rapel dozu ise 8. sınıfta yapılır.
Aşı nedir yazınız?
Bir enfeksiyona karşı bağışıklık sağlamak için üretilen ve vücuda çeşitli şekillerde uygulanan biyolojik ürünlere aşı denir. Aşılama, insanları hastalıklardan ve bunların sonuçlarından korumak için sağlıklı ve savunmasız bireylere uygulanır.