Artırmak mı arttırmak mı?
INCREASE NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “increase, increase” olarak yazılıp yazılamayacağı tartışmalıdır. Bu kelimenin doğru kullanımı “increase” olmalıdır.
Artarda nasıl yazılır TDK?
Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.
TDK mı nasıl yazılır?
Soru eki mi, mi, mu, mü’nin yazımı Soru eki mi / mi / mu / mü’nin yazımı Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır…
TDK fark etmez nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla “önemli değil” şeklinde yanlış yazılır. Şöyle okunmalıdır: Doğru kullanım önemsizdir.
Arttırmak nasıl?
“Arttırmak” kelimesinin doğru yazımı ve en yaygın yanlış kullanımı “arttırmak”tır.
Atmış mı altmış mı?
TDK’ya göre altmış mı, altmış mı? TDK’ya göre altmış kelimesinin doğru yazımı “altmış”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Arzetmek nasıl yazılır TDK?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Birebir nasıl yazılır TDK?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Gitgide nasıl yazılır TDK?
“Increasingly” gibi yanlış kullanımlar olabilir, ancak doğru yazımı bileşik “increasingly”dir. Etimolojik olarak, “giggide” kelimesi Türkçe’deki bileşik zarflardan biridir. “Go” fiilinin tekrarlanmasıyla oluşturulur.
TDK ya mı TDK ye mi?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Üç bin nasıl yazılır TDK?
Dört veya daha fazla basamaklı sayıların daha kolay okunabilmesi için bin, milyon, milyar ve trilyon kelimeleri harflerle yazılır: 1 milyar 500 milyon kişi | 3 bin 255 kalem | 8 trilyon 412 milyar vb. Teslimat numaraları rakamlarla değil, kelimelerle belirtilir: iki | dokuzar | yüzen.
Terketmek nasıl yazılır?
TDK’ya göre “vazgeçmek” kelimesinin doğru yazımı “vazgeçmek”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Art arda nasıl yazılır?
Bu kelimenin doğru yazılışı “ardışık”tır. Başka bir deyişle, en yaygın yazım hatası bu kelimenin “ardışık” yanlış yazımıdır. Yapılan bazı yazım hataları şunlardır: “artarda”, “ararda” ve “artarta”.
Hafta içi nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Hadi mi haydi mi?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Hadi, hadi” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “Hayli Hayli” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “hadi”dir.
Pek çok nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “çok” sözcüğünün doğru yazımı “çok”tur.
Arz ettiği nasıl yazılır?
Türkçe Dil Kurumu’na göre doğru yazımı “teklif”tir. Yani “arz” kelimesi ayrı yazılır ve yan yana yazılmaz. “Teklif” olarak yanına yazılması yanlış bir kullanımdır. Fedakarlık “bir otoriteye saygı göstermek” anlamına gelir.
Metot nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “metot” kelimesinin doğru yazımı “metod”dur.