Bilirkişi ek süre talebi nedir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi kaç defa ek süre isteyebilir?
Bilirkişi raporuna göre başvurunun bu süre içinde hazırlanmasının çok zor veya imkânsız olması ya da özel veya teknik bir çalışmanın gerekmesi hâlinde, bu süre içinde mahkemeye başvuran tarafa, sürenin sonundan itibaren işleme başlayabilmesi için bir defaya mahsus ve en fazla iki haftalık ek süre verilebilir.
Bilirkişi ek raporu neden alınır?
Ek rapor veya bilirkişi görüşü almak genellikle tarafların itirazı üzerine veya Atama Otoritesi raporda eksiklikler veya belirsizlikler bulursa mümkündür. Raporun bir bütün olarak bağlamında, tamamen göz ardı edilmesi gereken bir sorun yoktur.
Bilirkişi raporundan sonra dava sonuçlanır mı?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Uyap bilirkişi ek süre talebi nasıl yapılır?
Bize verilen görev kapsamında raporu teslim etmemiz için verilen süre iş listesinde takip edilir. Belirtilen süre içerisinde veya belirtilen süre geçtikten sonra raporumuzu teslim etmemiz mümkün olmazsa, “Belgeleri mahkemeye gönder” butonunu kullanarak ilgili birime “Bilirkişiler tarafından ek süre talebi” başlıklı bir dilekçe gönderebiliriz.
Bilirkişi raporuna itiraz kaç gün?
MADDE 281 – (1) Taraflar, bilirkişi raporunun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların tamamlanmasını; olayların belirsiz olması hâlinde mahkemeden bilirkişi raporu düzenlenmesini veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişiler nereye şikayet edilir?
Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.
Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?
Ücret tarifesi: Ceza mahkemeleri büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Hukuki konularda, hakim bir raporu kabul edemez. Uygulamada, raporlar bazen uzmanlar tarafından çok uzun bir süre boyunca hazırlanır ve mahkemeye sunulur. Bu, davayı geciktirir. Bunun yerine, davanızın meşruiyetini özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz.
Hakim bilirkişi raporunun aksine karar verebilir mi?
Hakim, raporu yeterli görmezse, raporda yer alan özel ve teknik bilgilere dayanarak bilirkişinin raporunda vardığı sonucun hatalı olduğu sonucuna varırsa, gerekçelerini belirterek rapora açıkça karşı karar verebilir.
Ek bilirkişi raporu ücretini kim öder?
Bilirkişi ücreti ilk olarak Cumhuriyet savcılığı tarafından ödenir. Daha sonra haksız olduğu ortaya çıkan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
BAM’ın ek yargılama usulündeki değerlendirmesi Bu bağlamda, kısmi yargılama usulündeki bilirkişi raporunun, somut olay bakımından kapsamlı bir incelemeye ve itiraza tabi tutulmadığı ve bu nedenle kesin delil olarak nitelendirilemeyeceği ortaya çıkmıştır.
Bilirkişi ek süre talebi ne kadar sürer?
Böylece hâkim, tarafların bilirkişi raporuna ilişkin görüşlerini sunmaları gereken iki haftalık süreyi iki hafta daha uzatma imkânına sahip olacak ve bilirkişi raporuna ilişkin değerlendirme, görüş ve itirazların sunulma süresi toplam bir ayı bulabilecek.
Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Ek rapor ne demek?
Hakim bilirkişiden eksiklik ve belirsizliklerin giderilmesini isterse, bilirkişi bu yeni bulgularla birlikte görüşünü tekrar mahkemeye sunar, buna ek rapor denir.
Bilirkişi raporuna itiraz süresi dolmadan karar verilebilir mi?
Mahkeme, bilirkişinin sunduğu rapor taraflara tebliğ edilmeden ve bu rapora karşı itiraz süresi dolmadan dava hakkında karar veremez. Aksi takdirde, tarafların adil yargılanma hakkı ve dinlenme hakları ihlal edilmiş olur.
Bilirkişi başvurusu kaç yılda bir yapılır?
Başvurularınızı her yıl başvuru tarihleri arasında BAŞVURU SÜRECİ adresinden yapabilirsiniz.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Hukuki konularda, hakim bir raporu kabul edemez. Uygulamada, raporlar bazen uzmanlar tarafından çok uzun bir süre boyunca hazırlanır ve mahkemeye sunulur. Bu, davayı geciktirir. Bunun yerine, davanızın meşruiyetini özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz.